Det ser ut som en lärobok i radiologi, och det är det givetvis också – men egentligen är det en bok om hur man förädlar och kommunicerar information. För att kunna skriva kort och klart behöver du tänka igenom många moment och kliniska problemställningar. Det gör dig till en bättre och säkrare radiolog.
Det viktigaste i ett bra utlåtande är att det är korrekt. Att man har hittat de relevanta fynden och tolkat dem rätt. Bokens huvudbudskap är att du ska göra egna checklistor och svarsmallar. Använd dem. Skriv korta utlåtanden som fokuserar på det kliniskt relevanta. Arbeta genomtänkt
och systematiskt. Genom att separera granskningen av bilden från själva skrivandet av utlåtandet förbättras resultatet. Det blir både enklare att granska och utlåtandet blir bättre. Använd genomtänkta principer. Testa dig fram och välj de metoder och verktyg som ger bäst resultat. Med hjälp av bokens exempel på utlåtanden blir du snabbt bra på att skriva smarta utlåtanden.
Du hittar checklistor för granskning och svarsmallar för nerladdning på www.smartautlatanden.se
Sagt om boken:
”Vår kollega Kristian Ingemansson får en stor ”tummen upp” för att han genom att skriva denna bok får oss alla att tänka till. Boken ”Smarta utlåtanden” är ett positivt tillskott i vår radiologiska värld. Att förkorta och förenkla väcker säkert också känslor och kanske utmynnar i kommentarer som ”så kan man väl inte göra” eller ”det är helt fel och detta viktiga saknas”. I så fall är det väldigt bra! Det leder till ett samtal och ett ifrågasättande som lyfter fram vikten av att vi hela tiden kommunicerar och strävar efter att skriva ett riktigt bra utlåtande. Vårt svar är den finala produkten av hela vårt jobb och bör därför få all uppmärksamhet!”
Ola Björgell Docent, Lunds Universitet
Regionöverläkare, Region Skåne
”Jag tycker att boken är ett viktigt bidrag till att förbättra denna för oss och remittenten så viktiga slutprodukt”
Peter Aspelin Professor i radiologi vid Karolinska institutet/sjukhuset i Stockholm
”Kristian Ingemanssons bok om Smarta utlåtanden är den första i sitt slag. Den lägger grunden för nya tankar inom radiologin, och därmed också fortlevnaden av densamma”
Henriettae Ståhlbrandt, Ordförande svensk Förening för Medicinsk Radiologi