2022-02-01 00:00
Emma Holmström

Snart dags för medarbetarsamtal. Är du peppad? Torr i munnen? Olika reaktioner, båda lika vanliga och lika okej. Precis som anställningsintervjun är medarbetarsamtalet ett ställe där du och din arbetsgivare kan möta varandra. Tillsammans ska ni hitta sätt att utveckla, konkretisera och utveckla dina talanger. Ett perfekt tillfälle för dig att sätta igång med ditt livslånga lärande.

Men vad kan du göra för att få ut det allra mesta ur ditt medarbetarsamtal? Precis som på anställningsintervjun gäller det att vara förberedd och genomtänkt. Det hjälper dessutom till att dämpa eventuell nervositet.

Råd från enhetschefen

Enhetschefen Lotta

I det här blogginlägget har vi bett Charlotte Håkansson van Luijn, enhetschef, om hennes bästa råd! Men först en presentation:

Jag är enhetschef för hemtjänst och nattpatrull i Borgholms kommun på Öland. Delger personliga reflektioner kring ledarskapet som Enhetschef_Lotta på Instagram. Arbetat hela mitt vuxna liv som egenföretagare inom facköversättning och turism innan jag bytte bana för 7 år sedan. Då började jag som timvikarie i hemtjänsten och utbildade mig till undersköterska.

Ville snart vidare till en ledarroll för att kunna påverka mer, och fick efter en tids tjat chansen. Idag, efter 4 år som chef för samma arbetsgrupp och många högskolepoäng i ledarskap senare, känner jag mig bekväm som ledare och har börjat göra skillnad.

Du hittar hennes råd under varje punkt: Före, under och efter. Men hon har ett riktigt bra tips du kan börja med:

”Mitt viktigaste råd till dig som medarbetare är att inte vänta till medarbetarsamtalet om det är något du vill lyfta med din chef. Ta ansvar för din egen roll på jobbet och ta tag i sånt som skaver direkt!”

Tänk, din chef ska finnas för dig hela tiden! Lätt att glömma bort i vardagens stressiga stunder men så värdefullt. För dig, chefen och medborgaren.

Psst! Vill du följa Charlotte? Hon driver som sagt ett spännande instagramkonto (det var så vi hittade henne) och finns även på LinkedIn.

Innan ditt medarbetarsamtal

Förhoppningsvis har din arbetsgivare gett dig något att fylla i som grund för samtalet. Men se till att fylla i underlaget. Och gör det gärna i god tid så att du hinner tänka genom det ordentligt. Om god tid är en månad eller två timmar innan för dig, det vet bara du. Men ge dig själv en ärlig chans att hinna tänka efter.

Se också till att du tänker till ordentligt runt vad du vill åstadkomma. Vilka kompetenser ska du utveckla för att klara av ditt uppdrag? Är det dags att plocka bort någon arbetsuppgift? Hur ser det ut med arbetsbelastningen? Vad kan din chef hjälpa dig med?

Skriv upp allt du vill ha sagt utöver underlaget. Då är det lättare att komma ihåg och våga säga det under medarbetarsamtalet. Samtalett ÄR en situation med starkt inbyggd hierarki som påverkar dynamiken oavsett hur platt du upplever verksamheten annars.

Enhetschefens råd innan medarbetarsamtalet

Enhetschefen Lotta

 

Charlotte Håkansson van Luijn säger: Medarbetarsamtalet är ditt samtal, det hörs på namnet! Det är din chans att på djupet, tillsammans med din chef, reflektera över den gångna perioden, ge din syn på din arbetsinsats och varför den ser ut som den gör, blicka framåt och dela dina förväntningar på jobbet och ledningen med chefen. Ta dig tid att förbereda samtalet. Om du inte har fått ett samtalsunderlag från din chef, efterfråga det!

 

Under ditt medarbetarsamtal

Psst! Om du är nervös innan, passa på att sträcka och skaka på kroppen innan. Djupandas lite. Då lugnar du ner nerverna en smula.

Det är nu det gäller. Det är dags för medarbetarsamtal. Nu ska du och chefen mötas. Ta med ditt underlag och eventuella extra anteckningar. Nu har du, som Charlotte säger, möjlighet att fördjupa din arbetsrelation med chefen.

Tänk på att göra vad du kan för att undvika att känna dig påhoppad. Ofta är vi dåliga på att ta emot feedback, särskilt när vi egentligen vet att vi har utrymme att utvecklas inom området. Kom ihåg att det är normalt att reagera på det. Se till att lägga märke till när du reagerar så och ge dig själv ett par sekunder att reflektera över det. Där kanske finns ett korn av sanning? Eller har chefen uppfattat det fel? Ännu viktigare – vad behöver du för att utvecklas i den riktning du vill?

Ta anteckningar under medarbetarsamtalet. De behöver du för att kunna reflektera senare men också för att kunna följa upp det du och chefen kommer överens om. Du kan även känna dig lugnare av att anteckna.

Kom ihåg att ge din chef feedback! Du har ett gyllene tillfälle nu, i ett samtal som är till för dig och din utveckling i arbetslivet. Visst kan det kännas läskigt men faktum är att 1, din chef är också bara människa och 2, utveckling sker bara i samspelet mellan människor.

Enhetschefens råd under medarbetarsamtalet

Enhetschefen Lotta

 

Charlotte Håkansson van Luijn säger: Du väljer själv vad du vill delge chefen, men tänk på att medarbetarsamtalet är en möjlighet att fördjupa din arbetsrelation med chefen och visa att du tar ansvar för din del av samarbetet. Under samtalet kan ni i lugn och ro ta upp sådant som du funderat på, och du kan ge feedback till chefen.

 

Efter ditt medarbetarsamtal

Ta några djupa andetag och försök stilla tankarna. Det är nu du verkligen kan reflektera över vad ni diskuterade och kom fram till. Förhoppningsvis har ni redan bokat in ett uppföljningsmöte eller lagt en plan för din utveckling under året. Men du, vi hoppar direkt till Charlottes råd. De är bäst!

Enhetschefens råd efter medarbetarsamtalet

Enhetschefen Lotta

 

Charlotte Håkansson van Luijn säger: Reflektera över samtalet. Känner du att det finns mer att prata om? Hugg tag i chefen och boka ny tid. Kom ni överens om att återkoppla kring någon fråga? Håll de frågor ni diskuterat under samtalet levande.

 

Nu är du redo att skapa ett riktigt givande medarbetarsamtal tillsammans med din chef! Skönt att vara förberedd, eller hur? Och du, följ Charlotte på instagram!