Kompetensutveckling

Hej! Kul att du hittade hit. Du är en av alla som prioriterar din och teamets kompetensutveckling. Du har antagligen ett uppdrag inom offentlig sektor också? Det har nämligen majoriteten av våra besökare.

Uppdrag tänker du, varför skriver ni så? Jo, vi tycker faktisk att alla som arbetar i den välfärden har ett uppdrag i offentlig sektor. Det är ingen som helst skillnad på om du är den del av regionservice på Region Skåne eller sitter i regeringen. Du är viktig och har ett viktigt uppdrag! Så, vidare till kompetensutvecklingen (här läser du mer om Komlitt).

Utveckling är kompetensutveckling

Har du tänkt på hur viktigt det är att du håller dig uppdaterad och utvecklar dina färdigheter i arbetslivet? Det räcker inte att ta examen från universitetet eller yrkeshögskolan. Du måste fortsätta fortbilda dig hela livet. Så fundera ett varv över hur du håller liv i din nyfikenhet.

Att kompetensutveckling är viktigt för dig och din verksamhet vet du redan. Det är därför du är här, just nu. Inom något område finns det ett behov av att hänga med omvärlden.

Kompetensutveckling är just det, ett sätt för dig att se till att du alltid är redo att möta morgondagens utmaningar. Hos Komlitt (oss, alltså) hittar du kompetensutveckling särskilt anpassad till den offentliga sektorn: från undersköterskan till ledningsgruppen.

Tillit en viktig del av din kompetensutveckling

Låter det märkligt med tillit och kompetensutveckling? Häng med så förklarar vi! Tillit som ledningsfilosofi av Louise Bringselius har du kanske hört talas om? Du kan använda dig av tillit även inom kompetensutvecklingsinsatserna. Kompetensutveckling ska vara något annat än en kontrollfunktion där du checkar av dig själv eller ditt team mot en lista. Nej, kompetensutveckling ska vila på en skön bädd av tillit från arbetsgivaren eftersom du vet vad du behöver för att möta framtiden.

Ett sätt att se till att kompetensutvecklingen faktiskt bygger på tillit är att erbjuda möjlighet till utbildning när det passar dig. Kanske får du tillgång till vårt kommande utbud av digitala utbildningar och e-kurser?

Här läser du mer om tillitsbaserad kompetensutveckling.

Kompetensutveckling är en framgångsfaktor

Är du en heavy learner? Då känner du dig mer engagerad, mer nöjd och mindre stressad under arbetsveckan. Kunskap är helt enkelt viktigt för att hantera situationer och utmaningar.

Vill du verkligen gräva ner dig rekommenderar vi vår Kompetensguide. Den innehåller flera kapitel som tar upp allt från reskilling till hur du planerar en insats för kompetensutveckling.

Nu går vi över på tips på kompetensutveckling för olika områden inom offentlig sektor. Självklart passar tipsen till en insats för ditt team också. Vill du läsa mer om att planera en större insats – scrolla ner!

Är du en heavy learner? På bilden en grodd ur jord,


 

Kompetensutveckling för dig med vårduppdrag

För dig som arbetar inom vård och omsorg finns det mycket att fördjupa dig i! Kanske känner du igen någon från kollegans skrivbord?

Bläddra bland urvalet för att få en uppfattning om ämnena du kan fördjupa dig i. Här finns det mesta från att få teamet att bli bäst på avvikelsehantering till olika perspektiv på hur god och nära vård ska bli verklighet.

Tips! Populära blogginlägg

Ibland behöver du bara en liten energikick för att tänka nytt! Ett sätt att hitta dit är att läsa ett blogginlägg eller fem. Här är topplistan inom vård och omsorg. Mikrolärande är också kompetensutveckling.


 

Kompetensutveckling för dig med ett ledningsuppdrag

Att leda är en konst. Särskilt inom offentlig sektor. Både teamet och verksamheten ska fungera och helst utvecklas för att hänga med i omvärlden. Så du ska prioritera din kompetensutveckling lika mycket som dina medarbetares. Fast visst är det härligt att se dem växa i sina egna uppdrag?

Blogginlägg för ditt ledningsuppdrag

Få nya perspektiv på ditt ledarskap inom offentlig sektor. Här är vad våra kloka experter har skrivit i bloggen för dig. Ja, i alla fall de tre mest lästa inläggen i kategorin ledning & organisation.


 

Kompetensutveckling för dig med ett uppdrag inom skolan


 

Kompetensutveckling för dig med uppdrag inom socialtjänsten

Från samtalsmetoder till att hjälpa utsatta barn och unga att landa på fötterna. Inom den här kategorin finns det en hel del att hämta. Kanske föredrar du att slå i en lättfattlig lagbok som håller dig uppdaterad om allt inom socialtjänstlagen?

Här finns även en hel del spel som passar för verksamheten som vill kompetensutveckla internt. Det finns nämligen mycket kunskap att hämta sinsemellan kollegorna också!


 

Kompetensutveckling för dig som arbetar med integration

Integration är en svår och mångfacetterad fråga men det finns alltid någon ände du kan börja nysta i. Vi kan alla göra något för en fungerande integration. Kanske en studiecirkel? Eller säga hej till grannen?

Tips! Populära blogginlägg för dig som engagerar dig i integrationsfrågan

Ibland behöver du bara en liten energikick! Då kan du läsa ett blogginlägg eller fem. Här är de bästa från bloggen om integration.


 

Kompetensutveckling för dig som är intresserad av tillit som ledningsfilosofi

Ut med kontroll som kväver utvecklingen av offentlig sektor. In med tillit som ger medarbetarna med Sveriges viktigaste uppdrag möjlighet att göra sitt allra bästa. För dig som vill fördjupa dig i vad tillit innebär för samhället och offentlig sektor finns det en hel del att läsa.

Louise Bringselius bloggar

Ibland behöver du bara en liten knuff i rätt riktning för att hitta med tilliten. Då kan du läsa ett blogginlägg eller fem av Louise Bringselius. Du kommer att få helt nya perspektiv på tillit som ledningsfilosofi – och New Public Management för den delen


 

Att planera en kompetensutvecklingsinsats

Om du känner att det är svårt att veta var du ska börja kan du komma ihåg att du är långt ifrån ensam. En anledning till att det är svårt är att det ofta handlar om ett team eller en verksamhet som måste förändra något i sitt arbetssätt. Kanske implementerar ni lågaffektivt bemötande?

Hur som helst, står du i uppstartsfasen kan du definitivt ta del av vår modell! Här hämtar du kartan. Här läser du mer om modellen om kartan förvirrar dig.

Vill du ta hjälp av oss att utforma er nästa kompetensutvecklingsinsats? Hör av dig till Peter för ett inledande samtal!