2020-04-03 14:37
Helena Ström

Under min tid som chef i olika organisationer har jag tagit emot många praktikanter. Varje tillfälle har det gått till på samma sätt. Jag har blivit uppringd från Arbetsförmedlingen, en skola eller av den person som vill komma till just min arbetsplats. För jag kan erkänna att det inte varit jag som aktivt sökt upp potentiella praktikanter. Vid första telefonsamtalet har jag har instinktivt tänkt ”jag har inte tid” alternativt ”ingen på hela företaget har tid”. Nästa tanke har varit ”du vet att du borde hjälpa till så att fler kommer in i arbetslivet” Om den tanken har tänkts har jag fortsatt att lyssna och ofta också bokat en tid då den tilltänkta praktikanten och jag kan träffas. I det samtalet har vi försökt reda ut hur behovet ser ut och hur vi som arbetsgivare skulle kunna uppfylla det. Ibland har jag naturligtvis varit tvungen att tacka nej då vi inte kunnat leva upp till behoven. Oftast har det visat sig att det visst finns de inom organisationen som gärna tar emot praktikanten och att behoven kan tillgodoses.

Känner du igen den där ambivalensen? Din arbetsbelastning gör att du inte riktigt orkar ta på dig ytterligare ansvar och samtidigt så vet du att det kommer bli bra för både praktikanten och verksamheten om du tar dig den initiala tiden. Kanske blir det också helt avgörande för dig också.

Min egen upplevelse av att välja att ta emot en praktikant

Så här gick det när Michele skulle börja praktisera hos mig och på HR-avdelningen. Han hade en ingen utbildning inom området (han var utbildad skådespelare) men sa att han var väldigt intresserad av personalfrågor. Han kom från en helt annan kultur än vad jag var van vid. När vi skulle träffas första gången kom jag 10 minuter för sent till mötet. Han visade tydligt med sitt kroppsspråk att han var irriterad och jag såg det på långt håll. Jag kommer ihåg att jag blev förvånad eftersom jag nog i mitt undermedvetna tänkte att det inte var så noga med tiden. Han var ju ”bara” praktikant och kom från södra Europa. Jag vet så där får man inte ens tänka! Men det gjorde jag och därför trodde jag nog att tio minuter hit eller dit inte spelade så stor roll. När vi sedan satte oss ner vid mitt samtalsbord på mitt kontar bad jag honom berätta lite om sig själv. Då började han dessutom prata om sin irritation över att jag kom för sent. Han berättade att han var mycket lojal och att han tog överenskommelser på allvar. ”Även sådant som att en bestämd tid är en bestämd tid” sa han.

Förmodligen var jag på gott humör den där dagen. För visst hade jag lika väl kunnat tänka att han tog för sig väl mycket, verkade lite besserwisseraktig och försökte sätta mig på plats. Det är ett tag sedan nu men jag anar att jag också misstänkte att han hade svårt för att ha en kvinna som chef. Det hade varit lätt att avfärda honom. Det som hände var ändå att jag tyckte att han var uppfriskande. Han vågade säga ifrån och jag var beredd att testa hans lojalitet och utvecklingslust. Han klarade ”testet” så efter tre månader diskuterade vi hans tillsvidareanställning som min assistent. Det var bland den bästa anställning jag gjort. Jag fick verkligen en lojal person som vågade ifrågasätta det jag och vi gjorde. Han blev ett viktigt bollplank för mig. Några år sedan startade vi också ett bolag tillsammans. Det trodde väl varken han eller jag vid det där första mötet.

5 anledningar till att du ska ta emot praktikanter med en annan kulturell bakgrund

Min erfarenhet är alltså att de där första tankarna nästan aldrig visar sig vara sanna. Tanken att du ska ta emot praktikanten för att fler ska komma in i arbetslivet är ju sann. Men det finns fler och viktigare anledningar att ta emot praktikanter med annan kulturell bakgrund. Här listar jag fem av dem:

  1. Verksamheten kan lära sig en hel del om det mångkulturella samhälle vi lever i. Det är viktigt för att kunna möta kunder, brukare och medborgare.
  2. Verksamheten breddar rekryteringsbasen genom att ni låter någon som vill komma in på arbetsmarknaden lära av er och er verksamhet.
  3. Du och dina medarbetare och kollegor utvecklar er till att bli en arbetsplats med kulturell kompetens. Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om kulturell kompetens.
  4. Genom praktikanten har du möjlighet att se verksamheten genom hens ögon. Det kan vara mycket mer lärorikt än du trodde. Självklara saker för dig behöver förklaras och då och då ifrågasättas.
  5. Du får möta en människa du aldrig skulle ha mött annars och vidgar din egen förståelse för andra synsätt. Något nytt kan hända!

Ambivalensen är naturligt. Jag hoppas ändå att du frågar dig om det kanske är mer bekvämligheten som gör att du hellre kör på som vanligt än tar chansen att tillföra något i verksamheten. Jag erkänner att för min del var det nog mest bekvämligheten som gjorde att jag ofta avstod. Men tänk så bekvämt det blev att få en assistent som jag litade på i vått och torrt!