Stressa ner – vardagen är livet!
Lura inte dig själv att tro att vardagen är motsatsen till fest, nöje och njutning. Det är nämligen vardagen som är livet! Därmed inte sagt att det alltid är lätt att se njutningen i en daglig tillvaro där arbete ska samsas med familjeliv, en aktiv fritid och gärna umgänge med vänner. Tack och lov kan du ändra din syn på vardagen ganska lätt. Det krävs bara små förändringar för att du ska komma till insikt om att varje dag är värd att leva i och njuta av.
Mjukstart
Börja dagen utan stress. Ge dig fem eller tio minuter av mjukstart istället för att skynda upp ur sängen. Sträck på dig som en katt, mjuka upp musklerna och res dig sedan för att titta ut genom fönstret. Öppna det på vid gavel och dra ett djupt andetag. Har du turen att ha grönska utanför ditt sovrum så stanna upp några sekunder och titta på träd, blommor och buskar. Lyser solen? Blunda, vänd ansiktet mot solen och låt kroppen suga i sig av ljuset, världens bästa väckarklocka. Regnar det? Sucka inte, regnet är livgivande, och inte bara för växterna. Din kropp mår också bra av regn. Rörligt vatten kan ge känslan av att stressen släpper och halten av lyckohormonet serotonin höjs. Det är samma känsla av lättnad och lugn som du kan uppleva när du duschar eller efter ett åskväder.
På morgonen är du som mest mottaglig för sinnesintryck. Att gå en lång promenad eller ta en joggingtur på morgonen kan göra underverk för många med en stressad tillvaro. Samtidigt som du är ute noterar du omedvetet vilken årstid och vilket väder det är. Det bidrar till att du känner närvaro i livet och samhörighet med det som pågår runtomkring.
Vänlighet smittar
Att vara snäll och vänlig påverkar humöret, både hos dig själv och hos andra. Kom ihåg att säga uppskattande saker till personer i din omgivning. Prova gärna att säga något vänligt till den du tycker sämst om! Glöm inte dina närmaste. Det är lätt att ta sin partner och sina barn för givna och glömma att säga snälla saker till dem. När din livspartner sitter trött och sliten i soffan är han eller hon som mest i behov av ett ”jag tycker om dig”.
Den största utmaningen av alla är kanske att vara snäll och omtänksam mot en finnig och sur tonåring, men han eller hon behöver det också. Kom ihåg dig själv i det här sammanhanget. När du står i badrummet på morgonen, så le mot dig själv i spegeln. Då utlöser du en betingad reflex, och måste le tillbaka. Skratt smittar nämligen.
Är det någon som är vänlig mot dig, så vifta aldrig bort det. Spara de vänliga orden och gesterna omsorgsfullt. Att ta emot uppskattning är ofta svårare än att ge, det kräver också övning, men du är värd det! Precis som du smittar dig själv och andra med leende och skratt finns det rörelser som utlöser positiva reflexer.
Gör ett litet hoppsasteg när du går i korridoren och se hur det känns. Visst blir man glad! Det kan låta fånigt, och alla kanske inte vill ”hoppsa” runt på stan (fast det kan kännas pirrigare och därmed ha större effekt om andra ser dig). Det gäller att hitta sina egna små ”jag-blir-glad-av”-saker.