Det går inte att styra med mål, man styr mot mål med resultat som redskap. Användbara resultat är nyckeln till framgång. De är tydliga, kontinuerliga och trovärdiga. Allt mäts i skolan men den kunskap och kompetens som tillförs eleverna försvinner i mängden av information. Nationella prov kommer för sällan och är, precis som betyg, slutresultat. Istället krävs utvecklingsresultat med ständiga in- och utgångsvärden som visar elevers lärande, kunnande och tänkande.
Mätinstrument är tekniska hjälpmedel medan bedömningsinstrument är människor. I skolan förväntas läraren se, bedöma, värdera och kommunicera elevers utveckling. Lärares bedömarkompetens ligger till grund för trovärdiga resultat.
I Lita på läraren! Förutsättningar för konstruktiv bedömning visar författaren att endast två generella indikatorer – elevers skriftspråkliga förmåga och förmåga att hantera kunskap – räcker för att få till stånd dialog och reflektion kring prestationer och åtgärder.
Boken ger lärare redskap att tolka och konkretisera kunskapskraven samt se hur elevers förmågor utvecklas, skolledare och förvaltningschefer stöd för utveckling av lärares förmåga att göra korrekta bedömningar genom långsiktig kompetensutveckling och kollegiala samtal kring resultat och åtgärder, samt kommun- och rikspolitiker möjlighet att ta ställning till och reagera på den kunskap och kompetens som skolan tillför elever och samhälle.