15/6
Komlitt

Tjänsteperson! Det är snart val. Du vet vad det innebär. Du måste snart lära upp dina nya chefer, alltså politikerna, i hur kommunen fungerar. Gör det lite lättare för dig och ta rygg på vår politikerskola 2022.

Hur har vi tänkt när vi satte ihop politikerskolan?

Bra fråga! Den får Peter Söderholm (VD) svara på! Häng med.

Vad är det viktigaste för en ny kommunpolitiker att sätta sig in 2022?

Peter SöderholmPolitikerrollen innehåller många olika uppgifter, men jag skulle säga att som helt ny politiker är det helt central att förstå hur en kommun egentligen fungerar – hur arbetet vilar på lagstiftning som i sin tur styr hur beslut fattas. Det är ju huvudsyftet med uppdraget att påverka inriktningen på besluten i linje med de väljare hen representerar och det parti man tillhör. Utan gedigna kunskaper om detta klarar man inte sitt uppdrag.

 

Hur syns det i vår utgivning?

Peter SöderholmNu inför valet syns det genom nya uppdaterade utgåvor av Ny i Politiken av Ulf G Eriksson, Kommunen och Kommunens ekonomi av Anna Cederqvist. De är perfekta introduktioner för både nya politiker och nya tjänstepersoner. Och det syns även i vår övriga utgivning som alltid tar sin utgångspunkt i det offentliga uppdraget. Det är ett speciellt uppdrag och det är fundamentalt att ha det med sig när man sköter uppdraget.

 

Om du skulle rekommendera en av böckerna ur Politikerskolan 2022, vilken väljer du då?

Peter SöderholmJag skulle börja med Ny i politiken. Som namnet antyder är den boken bred introduktion till uppdraget. Fortsätt med Kommunen – så funkar den för att förstå de lagar och regler som styrverksamheten och hur beslut fattas och genomförs. Avsluta med Kommunens ekonomi för att sätta dig in i de ekonomiska förutsättningar som möjliggör alla de verksamheter som behöver fungera för att medborgarna ska kunna få den service de både behöver och önskar – och som lägger grunden för ett välfungerande samhälle.

Kurslitteraturen i Politikerskolan 2022

Från det mest basiala inom politiken till riktigt djupdyk i upphandlingar. All litteratur på listan är självklart valfri. Du vet själv vad du behöver plocka ut till politikerna. Passa på att slänga med en bok eller e-kurs till dig själv. 

Ny i politikenNy i politiken av Ulf G Eriksson är här i sprillans ny utgåva för 2022 

Har du fått ditt första politiska uppdrag? Eller är det läge för en uppfräschning av de regler och lagar som styr arbetet? Ny i politiken är en väletablerad, lättläst guide för dig som är förtroendevald eller tjänsteman i kommun eller region.

Här kan du läsa om dina rättigheter och skyldigheter, om arbetet i fullmäktige, styrelser och nämnder samt andra kloka råd. Du får en snabb och lättläst introduktion till din nya roll som politiker eller tjänsteman. Oavsett bakgrund fordras det delvis nya kunskaper, för att kunna ta ditt ansvar och motsvara väljarnas förtroende.

Kommunen 290 byggstenar i demokratinKommunen – 290 byggstenar i demokratin av Anna Cederqvist

Boken innehåller grundläggande kunskaper om kommunen och dess verksamheter som riktar sig till såväl förtroendevalda som tjänstepersoner. Den tar upp hur ett ärendes gång ser ut och reder ut begreppen kring kommunens ekonomiska arbete.

I varenda en av Sveriges 290 kommuner arbetar man dagligen med demokrati, välfärd och samhällsservice. Men hur går det till i praktiken? Anna Cederqvist, kommundirektör i Vara, håller dig tryggt i handen.

Kommunens ekonomi – så funkar denKommunens ekonomi – Grunden för en god välfärd av Anna Cederqvist

Du följer verksamheten i den fiktiva kommunen Drömköping genom arbetet med bland annat budgetarbete, uppföljning och analys av äldreomsorgens ekonomi och verksamhet.

Anna Cederqvist ger dig tillgång till grundläggande kunskap om kommunal ekonomi, dess förutsättningar och utmaningar. Hon beskriver den kommunala ekonomins delar på ett pedagogiskt och lättförståeligt sätt. Centrala ekonomiska begrepp och sammanhang förklaras tydligt.

Grattis du är förtroendevald

Grattis! Du är förtroendevald av Lena Hörngren

Förtroendevald – känn på det ordet en stund och njut. Att vara vald för att man har människors förtroende är något att vara stolt över. Det är en position som ger möjligheter och som förpliktar. Du är en representant: för ditt parti, för dem som har valt dig och för din kommun.

Du får till exempel lära dig om den demokratiska processen, som du nu är en del av. Den innehåller även nyttiga råd för dig i kontakten med journalister eller när hanterar sociala medier. Allt för att du ska vara effektiv med att föra ut ditt budskap.

LOU upphandling

Vägar till den goda affären är för dig som vill djupdyka i upphandlingens förlovade land

Alltför många diskussioner om upphandlingar handlar om vad reglerna säger och för lite om vad som leder till en bra affär och till att seriösa leverantörer gynnas. Förvisso behövs juridik och konkurrens, men också gammaldags handelskultur och samverkan. Fel fokus kan bli mycket dyrt för vårt samhälle och gynna fel typ av företag.

Boken är inte bara en tankeställare för dig som själv deltar i upphandlingar utan också för andra som berörs av resultatet av upphandlingar och även för leverantörer. Genom att förstå möjligheterna kan du föra en bättre dialog.

Vilken bok börjar du med? Kanske någon helt annan? Letar du fortfarande efter rätt ställe att börja din utbildning på? Hör av dig till Peter Söderholm. Han hjälper dig att hitta rätt.