Personliga assistenter och assistanstagare har en alldeles särskild relation till varandra. Assistanstagaren är beroende av sina assistenter för att i, så stor mån som möjligt, leva livet som hen vill. Den personliga assistenten ska vara redskapet.
Så vad händer i beröringsytorna mellan assistanstagaren och personliga assistenten? Här uppstår den personliga assistentens uppdrag. Och assistanstagarens självständighet ska födas ur det uppfyllda uppdraget. Blir det så?
Johan Öberg, känd som Mannen i CP-trucken, och Cecilia Nordqvist undersökte saken. Johan är van assistanstagare medan Cecilia aldrig varit personlig assistent tidigare. Deras upplevelser och analyser fyller ett gap inom den existerande kompetensutvecklingen för personliga assistenter. Här möter äntligen de båda sidornas perspektiv varandra.
Cecilia kontaktar Johan
Cecilia är den som kontaktar Johan med idén om att granska assistanssituationen. Hon kom på idén när Johan hälsade på hennes sambo, som har ett bryggeri.
– Jag var med när de möttes och såg interaktionen mellan Johan och hans assistent Uffe. De verkade väldigt samspelta och bekväma med varandra. Det var fint och intressant att se. Det, och att jag började läsa Johans inlägg på Facebook gjorde att jag blev intresserad av att granska assistanssituationen ur de två inblandades perspektiv.
Johan hade däremot några betänkligheter inför samarbetet. Hans första tanke om samarbetet handlade om att prioritera mellan två vitt skilda böcker. Antingen Cecilias förslag eller hans egna deckare som han skrivit på i 4 till 5 år.
– Vid den här tidpunkten var jag rätt trött på deckarskriverier så det blev perfekt med en paus med ett annat bokprojekt. Jag gillade hennes idé eftersom det inte fanns så mycket liknande litteratur innan. Jag trodde nämligen att en sådan här bok skulle göra nytta eftersom personlig assistent är ett komplicerat yrke.
Olika aha-upplevelser
Vid första anblicken kan Johans och Cecilias olika aha-upplevelser under projektet kännas märkliga. Men det visar snarare på hur stort avståndet mellan assistanstagaren och den nya personliga assistenten kan vara.
För Johan var den starkaste aha-upplevelsen nämligen att Cecilia hittade förlaget (Komlitt) så snabbt, redan innan de skrev boken.
– Eftersom jag är lat av naturen så kändes det som en stor lättnad. Tidigare när jag har gett ut böcker så har jag självpublicerat dom. När man självpublicerar kan man inte dra igång ett nytt skrivprojekt direkt efter ett avslutat eftersom man måste marknadsföra. Vara aktiv på sociala medier, göra mailutskick till alla landets tidningar och mycket annat. Det var skönt att kunna glömma det så man kan fokusera på nästa projekt säger Johan.
För Cecilia var det insikten att assistanstagarens hem är en arbetsplats, något hon inte tänkt på innan. Men det påverkade definitivt hennes arbetssituation. Johan bor nämligen hos sina föräldrar. Cecilia blev tvungen att förhålla sig till andra personer än Johan.
– Föräldrarna måste anpassa sig till att leva ganska offentligt med olika assistenter och kanske andra professioner i sitt hem säger Cecilia.
För assistanstagaren är den personliga assistenten en del av vardagen. Men för den nya personliga assistenten är situationen ett möte med en helt ny värld. Vilka perspektivkrockar som uppstår här? Vilka samtal på metanivå behöver man som assistanstagare eller assistansbolag ha med sina personliga assistenter?
Råd till assistanstagare
– Att vara beroende av andra människor är aldrig roligt. Mina assistenter vet vad jag gör om dagarna vilket är jobbigt. Det blir inte så mycket privatliv, säger Johan.
Johans råd till assistanstagare:
- Var tydlig med hur du vill leva ditt liv. Vill du skruva med din bil eller renovera ditt hus ska du göra det. Du som brukare måste ha de teoretiska kunskaper som krävs.
- Var med och instruera assistenten när du börjar kräva avancerade saker.
- Ge tydliga instruktioner oavsett vad det gäller.
Cecilias råd till assistanstagare:
- Kom ihåg att assistenten är på jobbet och kan behöva en tydligt godkänd rast.
- Fundera över om arbetsuppgifterna är rimliga.
- Var tydlig med hur du vill ha saker gjorda.
Råd till nya personliga assistenter
– Det var kanske inte svårt men ovant för mig vara styrd hela arbetsdagen. Jag hade ingen makt över när jag skulle utföra olika arbetsuppgifter och jag hade ingen naturlig stund för att till exempel ha ett privat telefonsamtal. Känslan av att andra betraktade mig som en biperson var också obekväm, berättar Cecilia.
Cecilias råd till nya personliga assistenter:
- Var observant och ödmjuk så du förstår hur du bäst ska utföra olika uppgifter.
- Tala om vilka behov du som personlig assistent har. Till exempel om du behöver en stund för att skicka ett mejl.
Johans råd till nya personliga assistenter:
- Kom ihåg att assistanstagarens liv ligger i dina händer. Det är ett väldigt stort ansvar.
- Även när du är ledig måste assistanstagaren kunna nå dig på telefonen.
- Räkna med att hoppa in och jobba när andra personliga assistenter blir sjuka.
-
Cecilia Nordqvist & Johan Öberg279 kr