26/9

Jag brinner för samarbete och jag brinner för musik. Och dom har faktiskt mer gemensamt än man kan tro.

Jag kommer ihåg när jag köpte min första skiva. Jag var 9–10 år och jag köpte YMCA med Village People. En av dåtidens största discohit. Jag hade ingen kunskap om instrumentering, tonarter, stämmor eller arrangemang. Jag bara sköljdes över av en våg av ljud och jag bara älskade det.

Ibland har jag med mig min gitarr på mina föreläsningar och då brukar jag bryta ner en låt i instrument för instrument. Och när man hör vad varje instrument spelar utan de andra runt omkring kan det låta ”lite annorlunda". Tunt, struttigt, platt, märkligt, ja mycket märkligt helt enkelt. När jag sedan syr ihop allt låter det så självklart, svängigt och musikaliskt igen.

Och här kommer min poäng. För att en låt ska funka måste vi vara helt eniga kring följande två komponenter:
1. Takten.
2. Tonarten.

Och jag tänker att Takten är Uppdraget.
Vad är vårt uppdrag? Tro mig när jag säger att jag många gånger under mina 15 år som föreläsare träffat medarbetare och organisationer som tappat bort sitt fokus på vad Uppdraget faktiskt är.

Tonarten är våra Roller. Vilken roll har jag i uppdraget? Och precis som i musiken är det självklart att rollerna är olika. Vi är olika – vilken styrka. Alla spelar inte samma toner på samma sätt hela tiden, då blir det inte musik. Eller det blir en annan typ av musik …

Jag älskar att se företag, organisationer, avdelningar och arbetsgrupper hitta både takten och tonarten, för att sedan se glädjen som sprids när det börjar ”låta som musik”. Sedan kommer både arbetsglädjen och resultaten som ett skivkontrakt på posten.

Så vad säger du? Ska vi dra en låt?
1 – 2 – 3 – 4 ...