2021-06-01
00:00
Samhällsorientering – För en hållbar integration har sin bakgrund i projektet MILSA utbildningsplattform för samhälls- och hälsokommunikation där vi har bidragit till att skapa en nationell utbildning i samhällsorientering för samhälls- och hälsokommunikatörer. Projektet har haft som mål att bygga upp och utveckla den nationella kapaciteten inom samhälls- och hälsokommunikation i mottagandet av nyanlända. Med andra ord har målet varit att underlätta integrationen av nyanlända.
0 kommentar(er)
2021-04-26
10:46
Ali Alabdallah är aktuell med Mångkultur i din jobbkultur som vänder sig direkt till arbetsgivare. Men varför behöver svenska arbetsgivare bli bättre på mångkultur? Ali svarar här!
0 kommentar(er)
2020-09-03
14:54
Coronakrisens har drabbat den svenska arbetsmarknaden hårt. Arbetslösheten har ökat rejält, särskilt bland utrikes födda, nya i Sverige (nyanlända), och unga. Skåne har högst arbetslöshet i landet. I mars låg den på 9,7 procent och de senaste veckorna har klart fler än ifjol anmält sig som arbetslösa. Samtidigt senaste nyheter bekräftar att arbetslöshet kommer att fortsätta 2021. Vilket är väldigt oroande och frustrerande för den svenska ekonomin. Men finns det inget ljus i det mörka? Hur kan vi göra för att bromsa arbetslöshetsnivåer bland utrikesfödda och nyanlända? Vilka möjligheter kan man erbjuda?
0 kommentar(er)
2020-04-03
14:37
Under min tid som chef i olika organisationer har jag tagit emot många praktikanter. Varje tillfälle har det gått till på samma sätt. Jag har blivit uppringd från Arbetsförmedlingen, en skola eller av den person som vill komma till just min arbetsplats. För jag kan erkänna att det inte varit jag som aktivt sökt upp potentiella praktikanter. Vid första telefonsamtalet har jag har instinktivt tänkt ”jag har inte tid” alternativt ”ingen på hela företaget har tid”. Nästa tanke har varit ”du vet att du borde hjälpa till så att fler kommer in i arbetslivet."
Känner du igen den där ambivalensen?
0 kommentar(er)
2020-02-10
08:00
Kulturell kompetens på arbetsplatser handlar om mer än att bara ha kunskap om kulturer och olikheter i mänskligt beteenden. Det räcker inte heller att ha vilja att rekrytera enligt kriterier för ökad mångfald. Kulturell kompetens innebär att ha en förmåga att anpassa sig i mångkulturella möten. En kompetens som arbetsplatser behöver utveckla för att kunna erbjuda praktikanter anställning och på så sätt möta bristen på personal. Ett sätt att träna denna förmåga är just att ta emot nyanlända som praktikanter. Det räcker dock inte att ta emot praktikanterna utan vi måste också dra lärdomar av de situationer som uppstått. På så sätt utvecklas så väl organisationskulturen som praktikanten.
0 kommentar(er)
2019-09-03
11:37
I ”Framme i Simrishamn – Integration för att tillföra och tillhöra” skriver jag och Helena Ström om hur klok integration ger behövlig arbetskraft till kommunen.
I boken möter du möjliggörare i samhället som drev denna process. Den har gjort skillnad för många som stolt försörjer sig och som samtidigt gett många arbetsplatser nya medarbetare till bristyrken.
0 kommentar(er)
2019-05-24
15:49
Att förändra världen för någon kan vara att ta fram det bästa, låta det växa och bli ännu större. I Simrishamn valde vi att ta människors resurser på allvar och byggde vägen från integration till kompetensförsörjning i kommunens bristyrken såsom vård och omsorg.
0 kommentar(er)
2019-05-14
11:49
Simrishamns kommun lyckades ur en krisartad situation arbeta fram ett konstruktivt integrationsarbete, långt ifrån den ”systemkollaps” andra pratade om. Men går det att beskriva vad som hände och vad man gjorde i en snygg modell?
0 kommentar(er)
2019-05-02
14:03
Plötsligt visste varenda invånare i Sverige att integrationen är en process som måste fungera – och den måste vara effektiv. Men de utmaningar som blottlades 2015 är inte nya för den som arbetat med integration i Sverige de senaste åren.
0 kommentar(er)
2019-04-26
09:38
Vad händer med dig när du står där mitt i kaoset? När det inte finns några riktlinjer, ansvarsfördelningar eller delegationsordningar att ta till? Simrishamns kommun är ett exempel på hur de ur en krisartad situation lyckades arbeta fram ett konstruktivt integrationsarbete, långt ifrån den ”systemkollaps” andra pratade om.
0 kommentar(er)
2019-02-21
11:39
Studieförbundet Vuxenskola har gjort ett arbetsmaterial av Nytt jobb i nytt land för dig som vill ordna studiecirklar runt Ali Alabdallahs bok Nytt jobb i nytt land.
0 kommentar(er)
2018-12-05
15:22
För en nyanländ tar det 3 – 5 år att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden enligt ny statistisk från Statistiska Centralbyrån. Samtidigt behöver välfärden anställa en halv miljon människor fram till år 2026 enligt Sveriges Kommuner och Landsting.
0 kommentar(er)
2018-12-05
15:16
Både arbetsgivare, myndigheter och nyanlända måste våga lite mer om integrationen ska lyckas. Ali Alabdallah kom till Sverige från Syrien 2013. I september 2018 kom hans bok Nytt jobb i nytt land. Idag arbetar han som kommunikatör, projektleder Nyhetscafé i Skåne samt är utbildad journalist. Han har på kort tid etablerat sig på arbetsmarknaden och vet precis var utmaningarna finns hos individerna, arbetsgivarna och myndigheterna.
0 kommentar(er)
2018-09-25
09:55
Ali Alabdallah är nominerad till Diversity Index Award 2018 för sitt arbete med mångfald, integration och socialt ansvar. Efter att ha kommit till Sverige 2013 som flykting från Syrien startade han Nyhetscaféet i Landskrona.
0 kommentar(er)
2018-08-13
08:36
Jobb för nyanlända är en högaktuell fråga. Ali Alabdallah har skrivit Nytt jobb i nytt land för att både ge tips till nyanlända men också uppmärksamma arbetsgivare och myndigheter på de utmaningar nyanlända möter när de ska etablera sig på arbetsmarknaden.
0 kommentar(er)