2018-09-25 15:54
Malin Sithl

Jag utbildar och handleder i metoden MI – Motiverande Samtal som en del av mitt yrke. MI är en vägledande metod som bygger på reflektivt lyssnande och tilltro till klientens egen motivation. Jag pratar ofta om hur man inte ska använda metoden i eget syfte som behandlare – man får inte lov att manipulera eller luras.

MI har en speciell ingrediens som kallas för MI-anda. Den innebär kortfattat att man har en äkta empati, att man tar hänsyn till klientens autonomi, att man har en sann acceptans för sin klient och att man lockar fram klientens egen inneboende motivation. Givetvis genomsyrar det synsättet och metoden även mitt privatliv. Men ... För ett tag sedan kom min man hem och berättade om ett jobberbjudande hos en godisgrossist. Genast gjorde min hjärna upp bilder hur det skulle vara om han tog jobbet. Alltid godis hemma, prova nya sorter ...

Jag förstod inte hur han kunde tveka – det var tydligt att min man var i ambivalens. Han visste inte om han skulle välja det nya jobbet eller vara kvar på det jobb han hade. För mig var det ett självklart val. Jag kavlade mentalt upp ärmarna och tänkte att jag skulle göra vad jag kunde för att försöka få honom att förstå varför det nya jobbet borde vara det självklara valet. Det blev långa promenader där jag med ett tydligt mål i sikte använde alla samtalsfärdigheter jag hade. Jag ställde öppna frågor och reflekterade åt det självklara hållet. Allt för att få honom att förstå varför han borde ta det nya jobbet. Men det var viktigt för mig att han skulle sätta sina egna ord på anledningen till att byta jobb.

Hur det gick? Jodå, han bytte jobb – men det blev inte alls som någon av oss hade tänkt av olika anledningar. För honom var det inte drömjobbet och jag fick inte ut det jag hade förväntat mig av det. Dubbel förlust. Kanske var det eftersom jag hade använt mig av metoden i eget syfte. Lärdom tagen!

Malin Stihl utbildar och handleder i metoden MI - Motiverande Samtal. Hon har tidigare skrivit Motiverande samtal - mer dans och mindre brottning och Reflektivt lyssnande fungerar.