2019-03-13 16:10
Katarina Weiner Thordarson

Kunden har inte ansvar för bemötandet

Man brukar säga att ”kunden alltid har rätt”. Jag är inte övertygad om att det stämmer men jag agerar som om det vore så . Ofta har man ju inte facit förrän i efterhand. Om en kund beter sig illa kan inte det vara skäl nog eller ursäkt för att medarbetare ska sänka sig till samma låga nivå.

Då agerar medarbetaren privat eller personligt istället för professionellt. Det kan resultera i ett negativt rykte som skadar trovärdigheten för en enskild person eller hela verksamheten. Ett negativt rykte kanske inte går att reparera. De företag som fått ett dåligt rykte byter ofta namn. Ett exempel är Carema äldreomsorg som 2013 bytte namn till Vardaga.

Hur ska man som professionell komma ihåg det här?

Man kan inte alltid ha koll på sig själv men man blir bättre och mer professionell med erfarenhet. En tröst kan kanske vara att ju fler riktigt jobbiga kunder och möten som man har haft desto mer erfarenhet och utveckling får man. Tänk på dessa jobbiga personer som läromästare vilka har kommit i din väg för att du har något att lära av det.

Så behåller du lugnet

Lyssna klart innan du svarar en upprörd person. Intala sig själv att du har en mycket klok rådgivare i sitt inre. Hur skulle ditt klokare jag resonera. Man kan även fråga en kollega som är olik sig själv, hur gör han eller hon för att behålla sitt lugn?