2023-05-12 13:59
Komlitt

– Vilken bok du än läser är mitt råd att bolla dina tankar med någon kollega eller samarbetspart. Mitt bästa råd är att chef och HR läser böckerna samtidigt för att sedan prata om sina roller och utmaningar. Men också hur de kan hjälpa varandra att nå goda resultat för verksamheten.

Maja Gréen

 

Maja Gréen bor i Åby, nära skog och sjö. Hon är socionom och har arbetat främst inom psykiatriområdet sedan 1988. Under åren som verksamhetschef fördjupade hon sin förståelse för hur individ, grupp och organisation hör ihop. Särskilt i de komplexa verksamheter som offentlig sektor innebär. Och komplexa verkligheter innebär komplexa möten, eller hur?

– Jag har alltid fascinerats av situationer som är kluriga och hur man genom dem kan hitta oväntade vägar. De komplexa mötena utmanar vår förmåga till relationer, kunskap och egen utveckling.

Nu är hon, tillsammans med Agneta Björck, aktuell med böckerna Beredd på det oförberedda HR – Före, under och efter komplexa möten och Beredd på det oförberedda LEDARE – Före, under och efter komplexa möten.

 

 

Grus i maskineriet det största skavet

Så komplexitet är vardagsmat för ledare och HR i offentlig sektor. Det gör också mötena till komplexa situationer där stressen innebär att deltagarna inte alltid har tillgång till sina bästa jag.

Men vad är det största problemet chefer och HR upplever i det komplexa mötet?

– Jag tror att det mest handlar om att hantera sin egen frustration. När det tar stopp eller går trögt. Vi har skrivit en del om det som graderingar av grus i maskineriet i båda böckerna.

Bristen på kontakt är ofta ett större problem än bristen på lösningar

Som mötesledare finns det några saker Maja rekommenderar dig att göra. Ta hjälp av HR för att finslipa dina metoder.

Före mötet ska du bredda planeringen genom att ta in din intentionella hållning. Det kan innebära att din intention blir att “öka kontakten i relationen.” Ofta är bristen på kontakt mellan mötesdeltagarna ett större problem än bristen på lösningar.

Under mötet ska du arbeta med att vara en spänningsreglerare. I det komplexa mötet finns det ofta stress som gör att deltagarna tappar kontakten med sitt bästa jag. Du som mötesledare behöver reglera spänningen för att ni ska få tillgång till den gemensamma intelligensen. Var lugnt och trygg! Nyfiken! Prata om pratet!

Efter mötet gäller det att du som mötesledare reflekterar och lär. Vad gick bra? Vad kan gå bättre? Varför blev det som det blev? Här kan chefer och HR verkligen dra nytta av varandra!

Lär känna Maja Gréen

För mig är det viktigt att ha meningsfulla och nära relationer och att ha tillgång till naturen. Jag använder reflektion som en inre utveckling och njuter av kunskapsutveckling. Det hjälper mig att få fatt i nya idéer och skapa förståelse och sammanhang. Jag är öppen för det oförutseddda och tycker det är viktigt att ha det gemensamt goda för ögonen. Vet att jag mår bäst när jag har tränat eller varit i naturen och då gärna tillsammans med andra. Förundrad över att jag glömmer det ibland. Älskar vatten och tycker det är en härlig känsla att crawla.

Jag bor i Åby, en by två mil norr om Växjö, med nära tillgång till skog och sjö. Lever med min man sedan 32 år, har fyra utflugna barn och två barnbarn.

Jag är socionom och arbetat inom socialt arbete, främst psykiatriområdet, sedan 1988. Under tio år har jag arbetat som verksamhetschef och det blev viktiga år för att fördjupa förståelsen för hur individ, grupp och organisation hör ihop. De senaste åren har jag varit verksam inom arbetsmiljöområdet där jag arbetar med handledning, grupputveckling och chefscoachning. Sedan 2015 driver jag eget företag.