2022-09-05 08:39
Komlitt

Hej Josefin! Vad ska du göra på Komlitt?

– Jag är ny utbildningsdesigner på Komlitt kompetens, där min huvudsakliga uppgift är att skapa e-kurser. Jag kommer vara delaktig i hela processen från idé till färdig kurs. Det ska bli väldigt spännande!

Hur ser du på framtidens kompetensutveckling?

– Redan idag anser jag att kompetensutveckling är en viktig del i organisationers och företags kompetensförsörjning. Jag tror dock att kompetensutvecklingen kommer bli viktigare och viktigare i framtiden. Dagens samhälle och arbetsmöjligheter ger inte längre utrymme för att anställda ska nöja sig med att göra samma arbete om och om igen. Att erbjuda kompetensutvecklande möjligheter i form av till exempel seminarier och kurser, tror jag kommer att bli den avgörande faktorn för val av arbetsplats och känsla av engagemang på arbetet.

Har du redan nu några tips på böcker eller e-kurser?

– Jag vill tipsa om boken Lågaffektivt bemötande av Jeanette Johansson-Ånmark. Då jag själv kommer från en vårdbakgrund tycker jag att det lågaffektiva bemötandet är centralt för att skapa de bästa förutsättningarna för bra relationer och en trevlig miljö på arbetsplatsen. I boken tar Jeanette upp hur implementeringen av lågaffektivt bemötande i en verksamhet går till steg-för-steg. Den är väldigt hjälpsam och gör att implementeringen blir mycket enklare att göra.

Josefin tipsar om Lågaffektivt bemötande

– Ett annat boktips är Mänsklig touch av Jessica Arvidsson handlar om digital utveckling inom vård och omsorg. Hon tar upp väsentliga delar för att kunna dra nytta av den digitala utvecklingen för att skapa en bättre välfärd för de vården och omsorgen finns till för. Även om den i första hand vänder sig till vård- och omsorgsfaktorn tycker jag att den fungerar för en större målgrupp än så. Jag själv föll för boken då den pedagogiskt tar upp viktiga frågor att ställa sig själv när det kommer till källkritik. Den fångade även mitt intresse för att den på ett enkelt och tydligt sätt förklarar samtida begrepp som digital kompetens och digital litteracitet. Som grädde på moset finns det även en e-kurs till som är väldigt givande, väldigt passande för ämnet – eller hur?

Josefin Axelsson porträttbild

Om Josefin Axelsson: 28 år. Kommer från Nyköping, men bor sedan tre år tillbaka i Malmö. Jag har en arbetsbakgrund inom vården och en utbildningsbakgrund inom både litteraturvetenskap och produktionsledning. Produktionsledningen har jag nyligen tagit kandidatexamen i där jag bland annat pluggat projektledning, digital marknadsföring och grafisk design.