2020-08-21 14:18
Komlitt

Njä, så är det ju inte. Hinner du med allt du vill under en arbetsdag? Kommer du hem i tid? Kan du lämna arbetet på din arbetsplats? Vill du jobba bästt? Ta kontroll över din tid, dina arbetsprocesser och din hjärna – bli hjärnsmart.

Mejlen plingar. Telefonen surrar. Skrivbordet svämmar över av att-göra-listor du renskriver för att kunna stryka över en uppgift under dagen. Du känner att du borde hinna mer, vill göra andra saker – sådant som är viktigt för ditt samhällsuppdrag och människorna du hjälper i offentlig sektor. … men du får aldrig kontroll över dina arbetsuppgifter och får aldrig återhämtning. Känner du igen dig? Då är Workflow något för dig!

Du + Workflow = Självledarskap

Självledarskapet är ditt främsta verktyg i att ta kontrollen över dina arbetsdagar. Du har mycket att göra och det är många som drar i dig. Helena Post Mårtensson vet hur det är.

– Jag har 25 års erfarenhet av kommunal sektor och började på 90-talet som handläggare inom socialtjänsten. Under åren har jag sedan arbetat i projekt, som ledare på operativ och strategisk nivå, med kvalitet och utveckling, med nämndadministration och inte minst i det här sammanhanget med utbildning i självledarskap.

Du läser Workflow för att i första delen få koll på hur hjärnan fungerar och hur du kan anpassa din livsstil efter de förutsättningarna. Ledtråd: Det handlar om att upprepa handlingar så att de blir automatiska handlingar. I del två får du verktyg för att använda din tid på ett bättre sätt.

– Om du är observant på hur du använder din tid och försöker jobba bort sådant som inte är värdeskapande kan du hitta luckor för proaktivt arbete och återhämtning. Du kommer hem i tid från arbetet och kan fylla din fritid med meningsfulla aktiviteter. Worklife balance, helt enkelt.

Vad är Workflow?

Workflow är Helena Post Mårtenssons samling av metoder och verktyg för att bli hållbar och effektfull samt orka gå på den där operan ikväll. 

Metoderna grundar sig på den neurologiska forskning som utvecklat vår förståelse för hur hjärnan fungerar. Huvudsakligen handlar det om att avlasta hjärnan, hacka systemet och att variera i intensitet. Utgångspunkten är att gå ner i tempo. När du har ett hållbart arbetstempo blir du nämligen mer effektfull.

Varför är det så? Jo, om ditt stressystem bara är påslaget när det verkligen behövs blir dina rationella, främre delar av hjärnan mer aktiva. Du får då kontroll över din tid. Workflow-metoden guidar dig mot en mer hjärnsmart tillvaro där ditt specifika uppdrag och din målgrupp är i fokus.

Bokens upplägg har en utformning som passar även dig som upplever att det är svårt att hinna med att läsa. Varje uppslag har ett tema och bjuder in till de små stegens förändringar i vardagen.