2017-11-22 09:05
Louise Ardoris

Att arbeta med tydliggörande pedagogik är intressant, stimulerande och givande. Här kommer 5 tips till dig som arbetar med tydliggörande pedagogik baserad på TEACCH-modellen:

1. Keep it simple

Det är kul att skapa visuella hjälpmedel! Därför behöver vi ha koll på att vi tydliggör det som behöver tydliggöras och inte allt annat också av bara farten. Keep it simple och gör kartläggningar så vet du vad som är tillräckligt!

2. Allting flyter

Ibland behöver vi skutta framåt för att hinna med, och ibland bromsa eller till och med ta några steg bakåt. Lägga till eller ta bort visuella hjälpmedel. Att något fungerade för ett år sedan eller förra veckan betyder inte säkert att det är rätt nu. Var beredd på att visuella hjälpmedel behöver förändras med personen.

3. Var kreativ

Och för att vara kreativ behöver du låta dig inspireras av andra. Sök på nätet och på Pinterest, gå på studiebesök hos andra och läs! Även om alla visuella hjälpmedel ska vara individanpassade så kan du när du ser hur andra har gjort få idéer om vad som skulle kunna hjälpa personen som du har i åtanke.

4. Var uthållig

Det är inte alltid vi hamnar rätt direkt när vi tar fram visuella hjälpmedel. Du kan behöva justera både form och innehåll efterhand. Involvera gärna personen som ska ha hjälpmedlet för att kunna få feedback och göra det så intressant som möjligt för personen.

5. Leta efter styrkor och intressen

Istället för att hitta svagheter och jobba med dem, något som ofta gör att personen känner att det är tråkigt och känns meningslöst, så se om du kan hitta något som personen är bra på och tycker om, och som kanske kan vara till hjälp i situationen.

    Vill du lära dig mer om detta? Börja här!