2021-10-29 09:51
Komlitt

Vi ställde 3 snabba frågor till Mia Ekman: vad är häftigast med självledarskap, den största aha-upplevelsen och vilken övning är hennes favorit? Mia Ekman är socialantropolog och har en bakgrund inom utbildning och ledarutveckling. Nu aktuell med Självledarskapets grunder – Arbetsbok för ditt självledarskap tillsammans med Malin Edshage.

Vad är det häftigaste med självledarskap?

Människan är en social varelse, vi är så beroende av varandra för allt som vi definierar som mänskligt. Det häftigaste med självledarskapet är att ju mer vi förstår om oss själva och våra reaktioner, desto bättre och hållbarare kan vi ta oss an samverkan med andra. Att verkligen bli medvetna om och lära känna oss själva och därmed ta ett aktivt självledarskap gör att vi kan ta steget från att "vara den vi tror att vi behöver vara" till att komma in med hela oss själva, både i de sammanhang vi väljer och de vi av olika anledningar måste vara en del av.

Berätta om den största aha-upplevelsen du sett någon uppleva under era insatser!

Ha ha, det kan nog vara när en person utbrast till en kollega att "Jag kan ju inte fortsätta tycka illa om dig nu när jag förstår allt det här!". De hade fått jobba med sina styrkor och överdrivna styrkor och verkligen lärt sig något om sig själva och varandra. Ett annat tillfälle som berörde mig mycket var en kvinna som, efter att ha arbetat med sitt eget självledarskap via sitt jobb, sade upp sig för att helt byta inriktning på sin karriär. Det var häftigt.

Vilken uppgift i Självledarskapets grunder tycker du allra bäst om? 

Svår fråga, jag är väldigt förtjust i helheten eftersom du får reflektera och skapa medvetenhet ur flera viktiga perspektiv. Men jag tycker väldigt mycket om övningen i Meningsfulla sammanhang. Att se vad som händer med människor när de reflekterar över effekten av deras arbete, och får formulera vad de bidrar med och varför det är meningsfullt är magisk - och världens bästa tändsticka för motivation och engagemang framåt.

Läs Malin Edshages svar på samma frågor om självledarskap!