2018-04-16 16:10
Johan Berger

Med 30 års erfarenhet av att jobba inom vård och omsorg har jag tänkt det mesta. Och hört det mesta. När jag coachar medarbetare och ledare vågar jag säga att jag förstår vad de säger. Något jag ofta återkommer till är att positiv förändring börjar med oss själva. Fortsätt läsa så kommer du att förstå.

När jag vågar vara förändringen

Kvällen innan ligger jag vaken och har svårt att sova. För imorgon är det dags. Jag har förberett mig noga. Och jag har en plan. Ja, jag är faktiskt lite som ett flygplan, redo att lyfta. Det känns väldigt pirrigt.
Klockan ringer kl. 06.00 och en ny dag tonar in. Det här är inte vilken dag som helst. Det är inte bara ytterligare ett av många andra arbetspass som börjar. Det är idag det ska ske. Är jag stämd i moll eller dur? Det är absolut dur för på förmiddagen är det personalmöte.

Idag är Alexandra sjukskriven och Leif vabbar igen. Dagordningen består som vanligt av att Sara irriterat frågar varför folk inte tar ut soppåsen när den är full? Kristina kontrar med att någon inte sköljer ur mjölkpaketen och inte viker ihop dem fint i återvinningsrummet. Karin ser sur och tvär ut. Och Pelle säger att han är trött på att Alexandra inte uppdaterat sitt inloggningskort för dokumentationen. Och Anders, vår chef, säger att vi fått klagomål från anhöriga om att vi inte städat på Gretas rum.

Känner du igen dig? Trodde nog det.
Ja, normalt sett suger de här träffarna fett, men nu sitter jag där med min lustfyllda dröm. Och ni kära kollegor sitter där bredvid mig med era drömmar tänker jag för mig själv. Snart ska jag chocka er alla genom att sätta ord på min dröm. En dröm om förändring. Positiv förändring på jobbet. Och jag har insett att den måste starta med mig.
Anders säger ”Vill någon ta upp något annat?”

Jag sträcker handen bakom ryggen och tar fram en bild med ett citat. På bilden står det att positiv förändring på jobbet startar med oss själva. Karin blir väldigt nyfiken nu och böjer sig fram. Och sedan hör jag mig själv säga ”Jag tänkte att vi skulle avsluta dagens möte med att reflektera och prata lite tillsammans om citatet, och jag kan börja!”

Nu delar alla med sig av sina tankar och känslor. Och vi förstår varandras drivkrafter lite bättre. Pelle värnar om brukarsäkerheten, Sara tycker det är viktigt att alla hjälps åt. Plötsligt ljusnar det i rummet. Det är nu min dröm blir till verklighet. Mycket av det jag önskade av mina arbetskompisar idag kunde jag få genom att själv vara den förändring jag ville se. Genom att våga börja prata om det vi alla gått och tänkt men inte sagt.

Imorgon är en annan dag (som Christer Björkman sjöng en gång för länge, länge sedan). Och jag tänker vara den förändring jag vill se, även den dagen.