2023-01-26 16:14
Komlitt

E-learning är på uppgång (2023), även inom offentlig sektor. Här på Komlitt har vi utvecklat e-kurser och skräddarsytt e-learning för offentlig sektor sedan 2021. Men innan du bestämmer dig för att satsa på e-learning, som ett led i kompetensutvecklingen av dig själv och dina medarbetare, är det bra med i alla fall en grundläggande förståelse för va e-learning är. Häng med, så förklarar vi!

Vad är e-learning?

E-learning är en form av utbildning där du använder teknologi för att ta del av utbildningsmaterialet och genomföra uppgifter. Det innebär att du använder datorn, surfplattan eller mobiltelefonen för att komma åt kursmaterialet, men det kan också innebära att du använder internet för att delta i virtuella klassrum eller kommunicera med läraren och andra elever. E-learning är en flexibel lösning för kompetensutveckling som gör det möjligt för dig att lära dig när det passar ditt schema, och från vilken plats som helst. Bara du har tillgång till internet.

En av fördelarna med e-learning är att du får möjlighet att arbeta i ditt eget tempo. Du kan både pausa och tillbaka till kursmaterial efter dina egna behov. I våra (Komlitts reds.anm.) e-kurser får du tillgång till interaktiva och engagerande lärresurser. Vi satsar på blended learning, microlärande och en pedagogisk design som gör att du håller fokus och verkligen lär dig under de korta avsnitten.

Komlitts e-learning löser kompetensförsörjningen av offentlig sektor

E-learning är dessutom ett bra verktyg i utmaningen att lösa kompetensförsörjningen av offentlig sektor. Ofta är det svårt att skicka alla medarbetare på samma kurs eftersom det saknas vikarier. Det är också dyrt. Men med e-learning kan hela teamet gå samma utbildning, insprängt när det passar medarbetarnas egna scheman. Varför stanna vid teamet? Erbjud varenda enhetschef i din kommun en e-kurs i hållbart ledarskap!

Sammanfattningsvis är e-learning en modern och flexibel form av kompetensutveckling som ger dig möjlighet att lära dig på ett sätt som passar dig och din verksamhet allra bäst.

Vad är en e-kurs?

En e-kurs är en form av e-learning där eleverna tar del av kursmaterialet och genomför uppgifter online. E-kurser vanligtvis använder en kombination av text, bilder, ljud och video för att presentera information och undervisning. E-kurser kan innehålla olika typer av interaktiva element, som quiz och diskussionsforum, för att hjälpa eleverna att interagera med materialet och med varandra.

E-kurser kan vara antingen öppna eller stängda. Öppna e-kurser är tillgängliga för allmänheten och är ofta gratis, medan stängda e-kurser kräver att eleverna registrerar sig och betalar för att delta. Stängda e-kurser kan erbjuda certifiering eller krediter för dem som fullföljer kursen.

En e-kurs är en flexibel och tillgänglig form av utbildning som gör det möjligt för eleverna att lära sig på deras eget schema och från vilken plats som helst med tillgång till internet.

Komlitts e-kurser för offentlig sektor

  • Du har ditt eget inlogg
  • Du kommer snabbt i gång med din kompetensutveckling
  • Du kommer åt e-kursen var än du befinner dig, bara du har tillgång till internet.
  • I vissa kurser ingår kurslitteratur. Den skickas hem till dig när du beställt.
  • Du kan köpa e-kursen individuellt eller på kommunlicens. Kontakta Peter för det senare!

 

E-learning blir 60 % billigare än tvådagars utbildning på plats

Lyckans kommun ska skicka 20 enhetschefer på kompetensutveckling. Enhetscheferna ska bli hållbara chefer. Hurra! Chefen sätter samman en två dagars utbildning på kursgården Mimer. Hen tar in en erkänt duktig utbildare inom området, Nilla Persson.

Nilla Persson: 30 000:– per dag = 60 000:–
Konferenspaket för 20 enhetschefer = 50 000:–

Summan för kompetensutvecklingsinsatsen blir 110 000:– utan att ta hänsyn till förlorad arbetstid, resa och boende för alla inblandade.

Väljer chefen i stället e-kursen Hållbara chefer och verksamheter av Annika Weman landar summan på 43 980:– för de 20 cheferna.

Chefen sparar in 66 020 SEK på att välja e-learning. Samtidigt kan cheferna fortsätta driva sina verksamheter och omsätta sina nya kunskaper till kompetens direkt.

Innan du bokar in medarbetarna eller dig själv på den där kursen, tänk igenom dina alternativ! Kanske är e-learning rätt lösning för dig just nu?

Varför ska du använda e-learning i offentlig sektor?

Relevant fråga! E-learning kan hjälpa offentlig sektor att effektivisera onboarding, upskilling och reskilling. Erbjuder du dina medarbetare tillgång till ett bibliotek av e-learning de får välja och vraka i skapar du också grunden för en lärande organisation. Det tror vi är en av framgångsfaktorerna för att offentlig sektor ska hänga med i tiden.

Här är de främsta anledningarna för att använda e-learning i offentlig sektor:

  • Flexibilitet: E-learning ger medarbetarna möjlighet att lära sig på ett sätt som passar deras schema och från vilken plats som helst med tillgång till internet. Det är särskilt viktigt för första linjen som ofta har svårt att delta i traditionella utbildningar.
  • Kostnadseffektivitet: E-learning är ofta ett mer kostnadseffektivt alternativ till traditionell utbildning. Du sparar pengar på resor och boende och gör det möjligt för fler medarbetare att delta i utbildningen.
  • Standardisering: E-learning ger möjlighet för offentlig sektor att standardisera utbildningen och säkerställa att alla medarbetare har samma grundläggande kunskaper och färdigheter.
  • Uppdatering: E-learning gör det möjligt för offentlig sektor att snabbt och enkelt uppdatera utbildningen och säkerställa att medarbetare har tillgång till den senaste kunskapen att omsätta till kompetens.
  • Spårning och utvärdering: E-learning är lätt att följa upp. Du kan lätt identifiera utbildningsbehov och säkerställa att rätt färdigheter och kunskaper finns i dina team.

 

För vem är e-learning?

E-learning är för dig som vill kompetensutveckla dig i din egen takt och på dina villkor. Är du nyfiken på lågaffektivt bemötande? Är det nya utmaningar i din roll som HR-assistent? Vill du byta bana eller fördjupa dig?

E-learning är också för organisationer som satsar på att bli en lärande organisation! Men e-kurser är det lättare att ge fler medarbetare tillgång till kompetensutveckling. Både genom att kurserna är lätt att uppdatera och att medarbetarna kan gå kurserna när det passar deras schema. Behovet av att skicka i väg medarbetare på kurs minskar.

Har du några frågetecken kvar? Eller vill du veta vilka e-kurser vi kan skräddarsy åt dig? Hör av dig till Peter Söderholm, VD. Han har koll. 

Din mejladress: *
Din fråga: *
vRuqPh
Kod från Captcha-bild: *