2020-08-28 15:45
Komlitt

Är du uppkopplad? Då påverkar digitaliseringen dig. Världen har aldrig varit bättre och digitaliseringen är en viktig förklaring till detta. Det är dags att du vattnar ditt intresse!

Anders Källström, ekonomie doktor, har i 40 år delat sin tid mellan näringslivet, ofta som vd, och akademin med digitaliseringen i fokus.

– Jag upplever att det är en för dålig diskussion av den digitala teknikens konsekvenser för samhället och människans liv. Om vi ser det som en tre stegs-raket består den av tekniken, samhället och livet. Debatten idag handlar bara om tekniken. Inte om hur samhället och våra liv påverkas säger Anders.

Hur påverkas egentligen demokratin, organisationerna och våra liv av digitaliseringen?

1. Så påverkas samhället (och demokratin)

Vad händer när allt fler inser att politiken inte har något inflytande? Idag går det att starta opinion utan att blanda in gammelmedia eller de politiska partierna. Det du behöver är en engagerande hashtagg att samla människors röster under. Exempel du känner igen? Vad sägs om #brexit, #metoo och #fridaysforfuture? Plötsligt hinner politiken knappt med att leda landet eftersom alla resurser läggs på att hantera det som händer på nätet.

2. Så påverkas organisationerna

De gamla vertikala organisationsstrukturerna utmanas av horisontella strukturer med internet som infrastruktur. Privat sektor sätter standarden med snabba leveranser och att krångliga beslutsvägar försvinner. För offentlig sektor innebär det en utmaning att bli lika snabb som de privata verksamheterna. Varför är det viktigt? För nya generationer är hastigheten och närheten till beslut självklar.

3. Så påverkas våra liv

Tekniken frigör redan oerhört mycket tid åt oss som vi kan ägna åt sådant som verkligen kräver en mänsklig hand.
Tekniken gör redan en del av de uppgifter som är upprepande, tråkiga och farliga åt oss. Där blir den som en slav som frigör tid åt oss att ägna oss åt sådant som är viktigt för oss. Sedan kan den dessutom tjäna oss, precis som robotdammsugaren och flygplansdatorn redan gör. Men vad händer med oss när datorerna löser problem åt oss som vi inte klarar av? Det frigör ännu mer tid och möjligheter att ägna oss åt sådant som människor är bäst på. Vad hade du gjort?

Slutsats? Digitaliseringen påverkar dig hela tiden. Vill du njuta av fördelarna och undvika nackdelarna? Då är det dags att hålla dig informerad och uppdaterad. Starta debatten!