2020-03-12 14:40
Komlitt

Om du spenderar mer än 5 timmar per arbetsvecka på din egen kompetensutveckling är du en heavy learner enligt Josh Bersin,forskare och konsult på Deloitte. Prioriterar du att lära dig något nytt varje vecka? Det finns flera fördelar med det.

Förutom att det är viktigt för verksamhetens överlevnad ger det dig stora fördelar och ett större välmående. Du känner dig till exempel 47 % mindre stressad än kollegan som lägger mindre än 1 timme på sin kompetensutveckling. Samtidigt är du mer nöjd med ditt arbete, och mer framgångsrik. Så utveckling får dig att må bättre.

”Men jag kan inte gå på kurs hela tiden!” tänker du. Det stämmer. Men är kursen enda sättet för dig att hämta in kunskap? Tänk om dagligt lärande handlar om att kort fördjupa dig i en aktuell dom som rör SoL? Att ta reda på hur schemaverktyget verkligen fungerar? Kanske läsa det där kapitlet i Tillitsfulla samtal så att du kan ta det där samtalet med nästa patient på bästa sätt?

Fundera över hur du kan få in mer lärande i din vardag redan idag, och vilka sätt som passar dig. En liknande fundering kan du som sitter i ledningen ägna dig åt: Hur kan ni skapa en organisationskultur som uppmuntrar till vardagligt lärande? Det är nämligen viktigt att visa att verksamheten tillåter och uppmuntrar anställda att ägna sig åt kompetensutveckling på egen hand.