17/1
Komlitt

Du vet hur det är. Du sitter på ett möte, och hänger med i samtalet. Tänker att du ska svara något smart på det som diskuteras. Plötsligt får du en fråga. Den iskalla klumpen i magen får dig att stelna till direkt. Vad pratade kollegan om innan? Vad handlar frågan egentligen om? Du inser att du råkat lyssna dåligt. Vilken tur att du kan träna upp din förmåga att lyssna, något du har nytta av varje dag.

Innan vi går in på sätten som gör dig till en bättre lyssnare är det bra att veta varför det är viktigt att vara en god lyssnare. Det är rätt självklara grejer, men därför är de också lätta att glömma bort. Att kunna lyssna hjälper dig att bygga goda relationer med människor internt som externt. Någon som verkligen lyssnar inger förtroende, och den vill man fortsätta prata med – oavsett om det är en lyssnande kollega, sjuksköterska eller biståndshandläggare.

Men vilka risker utsätter du dig för genom att lyssna dåligt? Du hänger inte med i resonemanget, och kommer få svårt att se saken ur samtalspartnerns perspektiv. Det kan få förödande konsekvenser, särskilt om du ägnar tiden åt att fundera med på vad du ska säga ...

Tänk om en läkare inte lyssnade på patientens berättelse? Tur att tillitsfulla samtal och en personcentrerad vård finns, som bygger på att hälso- och sjukvårdspersonal tränar på att verkligen lyssna på patienten.

9 sätt som gör dig till en bättre lyssnare i arbetslivet

1. Först och främst: Gör ett aktivt val! Du vill lyssna, verkligen lyssna. Det går inte att göra halvhjärtat. Du har väl hört talas om aktivt lyssnande? Gå in i ett samtal med inställningen ”Den här personen har något att berätta för mig, som jag verkligen vill höra.”

2. Be någon som känner dig väl om feedback på hur du är som lyssnare!
Ylva Lindén och Lennart Lindén ger rådet i Håll balansen! Du är sällan den goda lyssnare du tror men du är den lyssnare andra anser dig vara. Än en gång ligger sanningen i betraktarens ögon – eller öron i det här fallet.

3. Se på den du talar med. Avbryt dem inte. Prata mindre! Du kan börja med att tänka på ett tillfälle när du inte blev lyssnad på. Hur kändes det? Om du är chef, tänk tillbaka på början av din karriär – hur kändes det när chefen inte lyssnade på dig?

4. Lyssna med empati! Du lyssnar in den andres känslor och behov oavsett hur de uttrycks. Det bekräftar personen, och då kan ni gå vidare i kommunikationen! Du lämnar helt enkelt dig själv en stund för att leva dig in i den andres upplevelsevärld (Anne-Christine Smith, Giraffspråket).

5. Strunta i din egen agenda med samtalet! Det här går hand i hand med det förra tipset.

6. Våga vara tyst. Det är ett vanligt knep bland de som är vana vid att intervjua människor. Tänk på det nästa gång det ringer någon som vill fråga om något känsligt. Du kommer att märka pausen. Det kan bubbla upp fantastiska saker, eller något som gör att du förstår personen bättre – eller så får du reda på något känsligt.

7. Visa att du lyssnar med ditt kroppsspråk. Se på personen, luta dig framåt. Humma vid rätt tillfällen. Att lyssna med kroppen håller dig fokuserad på samtalet.

8. Våga ställ frågor! Förutom att det bekräftar din samtalspartner ser du till att du verkligen förstått det du hört – och det är viktigt!

9. Det sista sättet är att öva. Att lyssna är som sagt en svår konst, och alla har bra och dåliga dagar.

Nu har du några sätt som gör dig till en bättre lyssnare. Börja använda dem redan vid nästa fikapaus, eller på medarbetarsamtalet!