13/10
Komlitt

Det finns tre vanliga tankevurpor vi i Sverige gör idag när vi tänker på digitaliseringen. De gör att vi som land hamnar efter i utvecklingen vilket på sikt är förödande. Anders Källström ger tre exempel på vurpor!

1. ”Digitalisering är mer snack än verkstad!”

Många tänker att digitaliseringen är mer snack än verkstad. Det kommer aldrig att bli något av digitaliseringen. Jag tycker att du ska tänka så här i stället: Det som händer just nu är alltid mänsklighetens blinda fläck. Idag är drygt 95 % av svenska folket och drygt 50 % av jordens befolkning uppkopplade varje dag. Vi använder den digitala tekniken till nästan allt. Nu har vi dessutom börjat koppla upp miljardtals saker som kan kommunicera med varandra utan att blanda in oss människor … Hur många av dessa saker använder du som kommunicerar med varandra utan att du tänker på det:

• Verisure eller andra liknande larm.
• Tjänstebilar som du låser upp med ditt tjänstenummer. Registrerar tjänstebilen var den är och var den har varit? Då snackar den säkert i realtid med någon annan digital teknik.
• Sensorer av olika slag. Finns i Apple Watch, Fitbit och många apparater inom vården.

Digitaliseringen är mer verkstad än snack. Så se till att följa med i utvecklingen!

2. ”Vi har för mycket problem med dagens IT!”

En annan vanlig tankevurpa är att man tänker att vi har för många problem med dagens IT-miljöer för att aktuell digitalisering av verksamheten ska lyckas. Problemen kan vara 27 IT-system som inte pratar med varandra (som den här rektorn har det) eller kanske mjukvaror som bara går att köra på Windows 10 (fråga närmsta IT-person på en medicinteknisk avdelning) om du har tur.

Tänk i stället att den som kommer efter i utvecklingen får redan idag problem och ännu fler problem i framtiden. Digitaliseringen måste bygga på en väl fungerande grund. Så man måste se till att en sådan finns. Problemen du upplever idag beror på att utvecklingen gått framåt och att verksamheten inte hängt med. Det kan bero på allt från långa avtal till att man är avigt inställd till IT.

3. ”Digitalisering gör oss lata och dumma”

Det är lätt att tro att digitalisering bara leder till stillasittande och fördumning samt att kriminella får nya möjligheter om du bara följer nyheterna. Men tänk om digitaliseringen kan få oss att motionera mer genomhälsoappar, att det gynnar lärandet genom TED.com, Wikipedia och andra sajter för lärande samt att vi kan bli varandra för nya former av kriminalitet genom digital teknik?

För så är det. Digital teknik, är precis som allt annat, vare sig svart eller vitt. Den har potential att hjälpa mänskligheten att utföra stordåd men det kräver att vi förstår och hänger med i utvecklingen av den.

Ser du möjligheter i digitaliseringen för din verksamhet men är fortfarande osäker på vad AI och blockkedjor är? Skaffa dig grundkompetens inom digitalisering med Anders Källströms Du i en smartare värld.