2020-09-24 11:06
Komlitt

SBAR är som du vet ett strukturerat sätt att förmedla information mellan vård- och omsorgspersonal. Kanske från vårdbiträdet eller stödpedagogen till sjuksköterskan? Då är SBAR riktigt bra eftersom metoden minskar riskerna för att information glöms bort! Emma Grundström har tagit fram ett rapporteringsstöd i fickformat för alla som behöver.

Men vilka skäl finns det till att vård- och omsorgspersonal har användning av SBAR i fickformat? Vi djupdyker tillsammans!

1. Omvårdnadspersonalen får lätt förmedla rätt information till sjuksköterskan

Med rapporteringsstödet i fickan vet du som omvårdnadspersonal precis vad du behöver ta reda på om patienten eller brukarens tillstånd innan de kontaktar sjuksköterskan.

Ja, det kräver såklart att de använder stödet! Genom att slå upp det kapitel som stämmer för situationen får du vägledning i vilka frågor du behöver veta svaren på innan du, i samråd med personen det gäller, kontaktar sjuksköterskan.

 

Bilden föreställer SBAR med kapitelindelning och hur ett kapitel inleds.

 

Tips: Är det en situation där det är svårt att sätta fingret på vad som är orsaken till tillståndet? Då slår du upp kapitel När någon inte är sig lik!

2. Nya som gamla i gamet får stöd av rapporteringsstödet

Ibland är det skönt att kunna luta sig tillbaka på en instruktion eller guide, oavsett utbildningsnivå. Särskilt i situationer som kan upplevas som stressande kan det vara extra skönt. Hjärnan kör gärna på autopiloten då.

Så att ha rapporteringsstödet i fickan kan kännas tryggt för dig som är gammal i gamet eller helt ny i omvårdnadsyrket. Visst låter det som en bra välkommen-till-jobbet-present?

3. SBAR-rapporteringsstödet är framtaget av en sjuksköterska

Emma Grundström som tagit fram rapporteringsstödet vet vad du som omvårdnadspersonal kan och behöver kunna för att skapa en god omvårdnad där personen är i centrum. Hur kan hon veta det? Tja, hon har erfarenhet av att arbeta som undersköterska, sjuksköterska, distriktssköterska och FoU-ledare …

Mer om Emma Grundström läser du här!

    Vill du lära dig mer om detta? Börja här!